Sudjelovanje na doktorskoj radionici u Austriji

Sveučilište u Grazu (Doctoral Program Southeastern Europe) uključilo je u organizaciju svoje doktorske radionice krajem zimskog semestra (Semester Retreat WS 2019/2020) Poslijediplomski doktorski studij Moderne i suvremene hrvatske povijesti u europskom i svjetskom kontekstu.

Doktorska radionica održana je od 15. do 17. siječnja 2020. godine u dvorcu Retzhof (Wagna, Leibnitz). Doktorski studij Moderne i suvremene hrvatske povijesti predstavljali su nastavnici dr. sc. Igor Duda i dr. sc. Branimir Janković (tajnik studija) te doktorandi Tina Filipović, Marino Badurina, Karlo Držaić i Nikola Tomašegović. Program prvog dana sastojao se od predstavljanja i komentiranja različitih teorijsko-metodoloških i istraživačkih tekstova, a drugog i trećeg dana od predstavljanja tema doktorskih radova (prema strukturi: Introduction, State-of-the-Art, Research Goals, Research Questions, Theory, Methodology, Starting Empirical Insights, Expected Analytical Results) i diskutiranja o njima.

Radionica se odvijala na engleskom jeziku, a uz četvero doktoranada doktorskog studija iz Zagreba sudjelovalo je desetak doktoranada doktorskog studija iz Graza (doktorski programi Southeastern Europe i Law and Politics) te njihovi nastavnici dr. sc. Karl Kaser, dr. sc. Florian Bieber, dr. sc. Hrvoje Paić i drugi.

Nadamo se da ćemo sljedeću zajedničku doktorsku radionicu krajem zimskog semestra naredne akademske godine održati u Hrvatskoj u siječnju 2021. godine u suorganizaciji sa Sveučilištem u Grazu.

Prethodna obavijest:

Suorganiziranje doktorske radionice sa Sveučilištem u Grazu


Sudjelovanje doktoranada na međunarodnim radionicama

Osim individualnih sudjelovanja na brojnim znanstvenim skupovima, doktorandi Poslijediplomskog doktorskog studija Moderne i suvremene hrvatske povijesti u europskom i svjetskom kontekstu zadnjih godina kolektivno sudjeluju na hrvatsko-slovenskoj i hrvatsko-njemačkoj doktorskoj radionici u organizaciji Doktorskog studija kao i na Festivalu povijesti – Kliofest u Zagrebu, History Festu u Sarajevu, Desničinim susretima u Zagrebu, doktorskoj radionici u Puli i ljetnoj školi međunarodnog projekta “Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma” na Fruškoj gori.

Sudjelovanja doktoranada na spomenutim međunarodnim radionicama često su omogućena posebnim preporukama njihovih nastavnika, koji im nastoje otvoriti i razna druga akademska vrata.

Početkom srpnja 2019. nastavnici i doktorandi proveli su ugodno neformalno druženje u pivnici u Zagrebu povodom kraja akademske godine, što bi također trebala postati još jedna tradicija Doktorskog studija.

Predavanje Igora Stanića “Između tržišnog socijalizma i udruženog rada. Brodogradilište Uljanik 1965-1976. godine”

Igor Stanić – doktorand Poslijediplomskog doktorskog studija “Moderna i suvremena hrvatska povijest u europskom i svjetskom kontekstu” – održao je 21. studenog 2018. na Filozofskom fakultetu u Puli predavanje u kojem je predstavio temu svog doktorskog rada o brodogradilištu Uljanik 1960-ih i 1970-ih godina.

 

 

Predavanje Igora Stanića: Između tržišnog socijalizma i udruženog rada. Brodogradilište Uljanik 1965-1976. godine

 

Drugo javno predavanje u programu CKPIS-a za ovu akademsku godinu održat će se u srijedu, 21. studenog 2018., u 18.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 (čitaonica, prizemlje). Doktorand Igor Stanić nastupit će s temom Između tržišnog socijalizma i udruženog rada. Brodogradilište Uljanik 1965-1976. godine.

Predavanje se bavi studijom slučaja brodogradilišta Uljanik u razdoblju od pokretanja privredne reforme 1965. do donošenja Zakona o udruženom radu 1976. godine. Godine 1965. uveden je tržišni socijalizam, a poduzeća su uspješno poslovanje trebala ostvariti na tržištu. Pritisak tržišta izravno je utjecao na položaj samoupravljanja u poduzećima, odnosno na položaj radnika samoupravljača. Upravo iz tih razloga dominaciju u samoupravnim poduzećima umjesto radnika preuzimaju stručnjaci. U narednom razdoblju počinju se javljati novi centri moći koji su postali izravna prijetnja razvoju samoupravljanja. Kao odgovor na takvo stanje Savez komunista početkom 1970-ih redefinira položaj samoupravljanja te pokreće niz reformi koje su svoj završni oblik dobile u Zakonu o udruženom radu. Predavanje će obuhvatiti turbulentno razdoblje u kojem su se dogodile mnoge promjene koje su se direktno odražavale na poduzeća u Jugoslaviji. Također, na predavanju će se na primjeru brodogradilišta Uljanik pružiti uvid u metodologiju i način pristupa istraživanju studija slučaja.

Igor Stanić je doktorand suvremene povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te vanjski suradnik CKPIS-a i Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Puli. Uljanik u socijalizmu tema je njegova doktorata i tema kojom se bavio u sklopu istraživačkoga projekta Stvaranje socijalističkoga čovjeka.

 

Izvori:

 

https://ckpis.unipu.hr/ckpis/dogadanja

 

https://www.facebook.com/ckpis.unipu.hr/

 

http://www.historiografija.hr/?p=12308

 

 

Održana Hrvatsko-slovenska doktorska radionica “Teške prijelomnice”

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održana je 28. lipnja 2018. Hrvatsko-slovenska doktorska radionica Teške prijelomnice: 1918. i 1948.

Na radionici su sudjelovali zagrebački doktorandi (Domagoj Švigir, Marino Badurina, Goran Korov, Tomislav Branđolica) i ljubljanski doktorandi (Jasper Klomp, Maja Lukanc, Maja Vehar).

Radionicu su otvorili  prof. dr. Božo Repe, doc. dr. Kornelija Ajlec i prof. dr. Iskra Iveljić, a moderirali doc. dr. Bojan Balkovec i prof. dr. Tvrtko Jakovina.

U nastavku prilažemo dio fotografija s radionice, a dio je objavljen i na poveznici:

http://zgodovina.ff.uni-lj.si/dogodki/2018/hrvasko_slovenska_doktorska_delavnica_tezke_prelomnice

 

Sudjelovanje na doktorskom seminaru “Arhivsko gradivo in moja doktorska disertacija”

U Ljubljani su 11. i 12. prosinca 2017. na doktorskom seminaru “Arhivsko gradivo in moja doktorska disertacija” uz prof. dr. sc. Tvrtka Jakovinu sudjelovali i naši doktorandi Marino Badurina i Vinko Drača. U nastavku je program doktorskog seminara te njihove fotografije i kratke izjave.

 

Doktorski_seminar_program

 

 

 

Izjave:

 

 

„Tijekom seminara bilo je vrijedno i korisno susresti se i upoznati s mnogim kolegama, te razmijeniti iskustva vezana za studijski i istraživački rad. Sve uz obostrane želje za daljnjim kontaktima.“ – Marino Badurina

 

 

„Seminari poput ovog su korisni za mlade istraživače, jer nam omogućuju da razmjenjujemo iskustva i stvaramo veze koje nam kasnije mogu pomoći u našem budućem radu.” – Vinko Drača