Važna obavijest svim doktorandima – obaveza korištenja programa PlagScan

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je za potrebe studenata i zaposlenika nabavio program za provjeru izvornosti teksta PlagScan.  Upute za korištenje, poveznicu za prijavu i Pravilnik o postupku korištenja programa za provjeru izvornosti teksta možete naći na stranici https://web2020.ffzg.unizg.hr/znanost/akademska-cestitost/

Obaveza korištenja programa PlagScan stupila je na snagu 29. travnja 2020.

Korištenje PlagScana obavezno je za sljedeće vrste radova:

  • završne i diplomske radove,
  • doktorske i specijalističke radove,
  • knjige izdane u nakladi Fakulteta i
  • radove u časopisima kojima je Fakultet izdavač ili suizdavač.

Provjera ispitnih i seminarskih radova može se provesti ako to traži nositelj kolegija.

Dakle, sam doktorand provjerava izvornost teksta te prilikom predaje rada na ocjenu dostavlja (elektronski) izvještaj iz softvera PlagScan mentoru i članovima povjerenstva.

Sedmi Festival povijesti Kliofest u virtualnom obliku 12-15. svibnja 2020.

Festival povijesti Kliofest – na kojem redovito sudjeluju i profesori i doktorandi Poslijediplomskog doktorskog studija Moderne i suvremene hrvatske povijesti u europskom i svjetskom kontekstu – trebao se kao i dosad održati polovicom svibnja 2020. u Zagrebu i diljem Hrvatske. Na rasporedu je trebao biti bogat program, nekoliko okruglih stolova – jedan u povodu 75. obljetnice kraja Drugoga svjetskog rata, jedan o Hrvatskoj i Europskoj uniji u povodu hrvatskoga predsjedanja, potom brojne promocije novih povijesnih knjiga, prikazivanje filmova i drugo. Zbog epidemiološke situacije glavnina programa Kliofesta odgođena je za jesen, u nadi da će se stvari normalizirati u dovoljnoj mjeri da se takva manifestacija može održati.

Unatoč svemu, organizatori su pripremili mnoge aktivnosti preko internetskih medija. Bit će tu kratki osvrti na nove knjige koje daju povjesničari i nakladnici, preporuke za čitanje, kao i nekoliko razgovora među povjesničarima o temama koje nas trenutno najviše zaokupljaju.

Nakladnici povijesnih knjiga između 12. i 15. svibnja 2020. predstavit će virtualno svoja nova izdanja, među njima i neka koja su trebala biti promovirana pred publikom. Kupci će moći iskoristiti sajamske popuste za nabavu knjiga tijekom tih nekoliko dana.

Na stranicama http://www.kliofest.org i http://www.historiografija.hr, kao i https://www.facebook.com/kliofest/ donosit će se obavijesti o programu i svim aktivnostima tijekom virtualnog Kliofesta, koje će se moći pogledati na youtube kanalu Kliofest.