Gostujuća predavanja Martine Bitunjac i Macieja Czerwińskog

U petak i subotu bit će održana dva završna predavanja na Doktorskom seminaru u ovome semestru.

Profesorica Martina Bitunjac sa Sveučilišta u Potsdamu održat će predavanje “Cionizam. Nastanak i razvoj ideje o židovskoj državi u 19. stoljeću”  u petak, 26. veljače 2021., s početkom u 17 sati.

Profesor Maciej Czerwiński s Jagelonskog sveučilišta u Krakovu održat će predavanje „Fantazija i zbilja. Uloga fikcionalnih imaginarija u zamišljanju i pamćenju rata” u subotu, 27. veljače 2021., s početkom u 10 sati.

Oba će predavanja biti preko platforme Teams.

Poveznicu preko koje će biti moguće pratiti predavanje doktorski studenti dobit će izravno e-mailom, a ostali zainteresirani kolegice i kolege mogu se javiti prof. dr. sc. Damiru Agičiću.


Izjava Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u vezi s prijavljenim slučajevima uznemiravanja na Filozofskom fakultetu, posebno onih koji predstavljaju spolnu diskriminaciju, seksualno zlostavljanje i seksualno uznemiravanje

osuđuje sve oblike uznemiravanja i zlostavljanja, posebno one koji predstavljaju spolnu diskriminaciju, seksualno zlostavljanje i seksualno uznemiravanje;
ističe da je potrebno pružiti sveobuhvatnu posebnu zaštitu žrtvama svih oblika uznemiravanja i zlostavljanja, posebno onih koji predstavljaju spolnu diskriminaciju, seksualno zlostavljanje i seksualno uznemiravanje;
zagovara da se u vezi sa svim oblicima uznemiravanja i zlostavljanja, posebno onih koji predstavljaju spolnu diskriminaciju, seksualno zlostavljanje i seksualno uznemiravanje, radi zaštite žrtava i ugleda Fakulteta, provedu odgovarajući pravni postupci;
smatra da se na Fakultetu treba sustavno jačati svijest o etičkoj neprihvatljivosti svih oblika uznemiravanja i zlostavljanja, posebno onih koji predstavljaju spolnu diskriminaciju, seksualno zlostavljanje i seksualno uznemiravanje i potrebu sprečavanja njihovog nastanka;
predlaže uspostavljanje sustava cjelovite i stalne edukacije studenata, nastavnika i zaposlenika Filozofskog fakulteta o etičkoj neprihvatljivosti svih oblika uznemiravanja i zlostavljanja, posebno onih koji predstavljaju spolnu diskriminaciju, seksualno zlostavljanje i seksualno uznemiravanje, edukacije o pravnoj zaštiti te kako pomoći žrtvama.

Odsjek za povijest stoga
podržava prihvaćanje politike nulte tolerancije na Fakultetu u pogledu svih oblika uznemiravanja i zlostavljanja, posebno onih koji predstavljaju spolnu diskriminaciju, seksualno zlostavljanje i seksualno uznemiravanje
utemeljenoj na tri osnovne odrednice: i) dostojnoj zaštiti žrtava, ii) učinkovitoj i transparentnoj reakciji na počinjeno uznemiravanje, u skladu s pravnim propisima i iii) sustavnoj edukaciji o etičkoj neprihvatljivosti svih oblika uznemiravanja, posebno onih koji predstavljaju spolnu diskriminaciju, seksualno zlostavljanje i seksualno uznemiravanje
uspostavljanjem jasnog i svima dostupnog mehanizma prijave slučajeva uznemiravanja, posebno onih koji predstavljaju spolnu diskriminaciju, seksualno zlostavljanje i seksualno uznemiravanje i uspostavljanjem transparentnog postupka njihovog utvrđivanja i rješavanja, kao i uspostavljanjem instrumenata za pomoć žrtvama.

Odsjek za povijest
poziva sve pogođene bilo kojim oblikom uznemiravanja i zlostavljanja, posebno onima koji predstavljaju spolnu diskriminaciju, seksualno zlostavljanje i seksualno uznemiravanje, da počinjeno uznemiravanje s povjerenjem prijave pročelnicima odsjeka, voditeljima doktorskih studija, studentskoj pravobraniteljici i upravi Fakulteta;
potiče sve fakultetske odsjeke da zauzmu stajališta o slučajevima uznemiravanja i zlostavljanja, posebno onih koji predstavljaju spolnu diskriminaciju, seksualno zlostavljanje i seksualno uznemiravanje.

Gostujuće predavanje “Oporba u Sloveniji nakon II. svjetskog rata”

Dr. sc. Aleš Gabrič s Instituta za suvremenu povijest u Ljubljani održat će u sklopu Doktorskog seminara predavanje Oporba u Sloveniji nakon II. svjetskog rata.

Predavanje će biti u petak, 19. veljače s početkom u 17 sati preko platforme.

Poveznicu preko koje će biti moguće pratiti predavanje doktorski studenti dobit će izravno e-mailom, a ostali zainteresirani kolegice i kolege mogu se javiti prof. dr. sc. Damiru Agičiću.

Gostujuće predavanje “Southeastern Europe as a periphery? What migration history can tell us”

U sklopu nastave prof. dr. Iskre Iveljić na doktorskom studiju Moderna i suvremena hrvatska povijest u europskom i svjetskom kontekstu, prof.
dr. Ulf Brunnbauer (Regensburg) održat će 11. veljače 2021. u 17.30 sati predavanje “Southeastern Europe as a periphery? What migration history can tell us”.

Pristup predavanju je slobodan putem Office Teams linka nakon prethodne prijave predmetnom nastavniku.

SIHS Article Prize for Modern Italian History

The SIHS Article Prize for Modern Italian History will be awarded to the best English-language, peer-reviewed journal article made public (either in published form or on a “FirstView platform”) in the calendar year 2020 on Italian history broadly defined by an early career author. The time period for “modern” includes any time period from the Napoleonic Wars to today. Geographical scope and disciplinary methodology are defined in the broadest possible terms. Early career refers to anyone who is in the process of completing their PhD or anyone who was within six years of completion when the article was made public. Only members of the Society of Italian Historical Studies (SIHS) will be considered.

To apply, send a PDF version of the published or FirstView article, along with a one-page PDF version of your CV (indicating when your PhD was or will be completed) to the SIHS prize committee at SIHS.modern@gmail.com no later than June 1 of the current year. The prize consists of a $100 monetary reward, as well as a feature on the SIHS website including comments on why the article was selected and an interview with the author published on the SIHS website.

The award will be presented at the annual SIHS meeting at the American Historical Association in January 2022.